Tu Protagonista

Tu carrito está vacío.

Twitter Tu protagonista Facebook Tu protagonista Instagram Tu protagonista

Passejant entre llibres (II)

Bon dia Protagonistes, avui el tema que tractarem en el blog és la continuació de l'entrada de passejant entre llibres, en la qual ens centrem a Mesopotàmia : El bressol de l'escriptura, amb el desenvolupament de l'escriptura cuneïforme. Aquesta vegada ens traslladem al bressol del pensament tradicional : L'Antiga Grècia.

L'Antiga Grecia es considera com la base de la civilització occidental com a exemple podem veure que en l'època del renaixement, una de les èpoques més prolífiques en la matèria d'art, els mestres Leonardo da Vinci, Miguel Ángel, Donatello, Rafael, Boticelli, Tiziano, Caravaggio i Dante Alighieri van recuperar les formes i l'art de l'Antiga Grècia. El poble grec va evolucionar a una societat on es va començar a tenir en compte a l'oratòria, deixant de costat les classes d'habitants.

En l'Àgora ( El fòrum en els Romans, o avui dia serien les places de l'ajuntament) es debatien els problemes de la comunitat i el futur d'ella, es podia intervenir lliurement sense distincions de classe, amb la condició que expressis d'una manera correcta i ordenada. Aquesta societat va ser concebible gràcies a abandonar els mites i començar a utilitzar el pensament racionalista, això es coneix com “el pas del mite al logos”, desenvolupat pels filòsofs.

A l'apartat de la literatura es va innovar amb el desenvolupament de diferents àmbits, es poden dividir per gèneres:

Grècia Clàssica :

Poesia Lírica → Anacreonte (La seva cançó dels plaers de la taula, el vi i l'amor).

Tragèdia i comèdia antiga → Sófocles (Electra).

Història → Heródoto ( Els nou llibres de la història).

Filosofia → Plató ( El mite de la caverna).

L'obra més coneguda de la Grècia Antiga va ser l'Odissea, escrita per Homer, que narra l'epopeia que havia de viure Ulisses per tornar a casa amb la seva esposa Penèlope, després de la Guerra de *Troia. Però la major influència a la nostra societat va ser amb els escrits dels filòsofs, la capacitat per raonar i poder orar una resposta convincent per poder donar la teva opinió.

Els grans Filòsofs de la Filosofia Clàssica van ser :

Sòcrates

Plató

Aristòtil

L'obra literària filosòfica més coneguda és el mite de la caverna, de Plató. Es tracta d'una explicació metafòrica sobre la situació en què es troba l'ésser humà respecte del coneixement. En ella Plató explica la seva teoria de com podem captar l'existència dels dos mons: el món sensible (conegut a través dels sentits) i el món intel·ligible (només assolible mitjançant l'ús exclusiu de la raó).


Espero que us hagi agradat aquesta temàtica, que tingueu una bona setmana i ens veiem dilluns que ve.